Digitaal testament: denk na over uw digitale erfenis

Het leven speelt zich steeds meer online af. Social media, webshops en online bankieren. Ze zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Voor al deze platformen en diensten hebben we een account met inlogcodes. Handig, zo houdt u uw zaken privé. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze accounts na uw overlijden? Blijven ze bestaan of worden ze verwijderd? Met een digitaal testament regelt u het zelf.

Wat is een digitaal testament?

Zonder dat u het weet, heeft u naast een ‘gewone’ erfenis ook een digitale erfenis. Ga maar na: waar we vroeger herinneringen verzamelden in een fotoboek, staan vandaag de dag de meeste herinneringen online en op mobiele apparaten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele accounts die u nodig heeft voor bijvoorbeeld de belastingdienst of de energiemaatschappij. Om te voorkomen dat u digitaal voortleeft en uw nabestaanden niet bij tastbare herinneringen kunnen, kunt u een digitaal testament opstellen. Hierin vermeldt u precies wie er bij uw wachtwoorden kan en of uw accounts blijven bestaan.

 

Denk na over uw digitale erfenis

Nog té weinig mensen denken na over hun digitale erfenis. En dat is vreemd, want dierbaren kunnen na het overlijden van hun naasten tegen praktische problemen aanlopen. Denk maar eens aan het opzeggen van een abonnement. Zonder inlogcode wordt dat een lastig verhaal. Daarnaast krijgen dierbaren te maken met de emotionele gevolgen, wanneer ze niet bij foto’s of video’s kunnen. Door een digitaal testament op te stellen kan veel leed worden voorkomen.

 

Hoe ziet uw digitale erfenis eruit?

Door uw digitale erfenis in kaart te brengen, maakt u inzichtelijk wat uw wensen zijn. Dit is niet alleen handig voor uw dierbaren, maar ook voor uzelf. In het woud van digitale accounts kunt u precies zien waar u nog actief bent en welke wachtwoorden u gebruikt. Maak vervolgens een schifting tussen accounts die mogen voorbestaan na uw overlijden en welke verwijderd moeten worden. Zo kan het handig zijn om uw Facebook-pagina actief te houden en is het beter om accounts voor webshops te verwijderen.

 

Wie wikkelt uw digitale erfenis af?

Om onduidelijkheden na uw overlijden te voorkomen, is het belangrijk dat u iemand benoemt die uw digitale erfenis afwikkelt. Ook dit zet u in uw digitale testament. De persoon die u benoemt, wordt ook wel de digitaal executeur genoemd. U doet er verstandig aan om tijdig uw wensen met hem of haar te bespreken. Zorg ervoor dat de digitaal executeur ook toegang heeft tot uw mobiele telefoon.

Gratis download

Vul uw gegevens in en we versturen direct uw digitale testament via e-mail.